magyarorszag_szepe_980x480_kunos

Pár napja a Duna World közvetítésének köszönhetően beletekintettem a Magyarország Szépe című műsorba. Azt még csak elengedem, hogy a műsor annyira borzalmasan erőltetett volt, hogy kín s szenvedés volt a végignézése, Hajdú Péter és Sarka Kata (Hajdú Péter produkciós cége készítette a műsort, Sarka Kata pedig érdekelt a Magyarország Szépe brandben) párosa annyira lebutította a műfajt, amennyire csak lehetett, de hogy a szépség valami teljesen egészségtelen és groteszk értelmezésével találkoztam, az mellett nem tudtam elmenni.

Alapvetően nem értettem a dolgot, hogy hogyan várják el tőlem, hogy megállapítsam, hogy ki a legszebb, ha 40 kilós sminktől, a rájuk erőltetett dizájner ruháktól és a szájukba adott bullshit generátorból kiszedett mondatoktól a lányok egyénisége, valós szépsége, önálló értékeik gyakorlatilag teljesen eltűntek. A rengeteg smink eltakarta a lányok saját arcvonásait, amiktől ők valóban természetes szépségek lehettek volna, a rájuk erőltetett ruhákban nagyon látszott, hogy egyáltalán nem érzik jól magukat és a kimondott szavak (‘A későbbiekben szeretném felhívni a figyelmet a planktonállomány drasztikus mértékű pusztulására’) teljesen idegenek voltak tőlük, látszott, hogy ezek nem az ő szavaik, ezek a gondolatok nem őszintén és szívből jönnek. Egy bazi nagy képmutatás volt az egész, egy szép, csillogó-villogó, gondosan megtervezett kirakat.

A műsor közben őszintén nem tudtam volna választani, hogy melyik lány nyerje, mert ugyanolyanok voltak, az egyenruha és az egyensmink, az egyenfrizura teljesen eltakarta a személyiségüket, pont azt, ami miatt egy lány kitűnhet, ami miatt egy férfi az mondhatja egy nőre, hogy ő gyönyörű. A műsor után megnéztem egy-két lány Facebook és Instagram adatlapját és lám, ott már kijött, hogy basszus ezek a lányok tényleg természetesen szépek, ha nem próbálják őket kiárusítani egy showműsor színpadán.

Én azt gondolom, hogy a szépségversenyek ezen fajtája, ami ennyire próbálja a lányokat kiárusítani, felöltöztetni és egyszínűvé tenni, az nem igazi szépségverseny, mert a lányok igazi szépsége az egész két órás műsor idő alatt nem került bemutatásra. Egy önálló gondolata, egy saját mozdulata nem volt senkinek, csak betanított mozdulatok, előre gondosan megtervezett outfitek, robotszerűen előadott mozgások és koreográfiák.

Csak én gondolom azt, hogy egy lány valódi szépsége komplexebb annál, mint hogy az aktuálisan divatosnak vélt sminket felkenem az arcára és egy top divattervező ruháját ráadom? Egy nő ettől nem lesz szép. Egy nő attól lesz szép, hogy képes hitelesen előadni magát, hogy szereti és elfogadja magát, hogy nem akar mindenkinek megfelelni. Egy nő akkor lesz szép, ha reggel smink nélkül is természetes magabiztosság árad belőle, nem akkor, ha bizonytalanul magassarkúban botladozik egy sokmilliós műsor színpadán. Egy nő akkor lesz szép, ha van stílusa és nem egy a tucat közül, egy nő akkor lesz szép, ha őszinte, egy nő akkor lesz szép, ha önmaga.

Én egyáltalán nem támogatom ezeket a szépségversenyeket. Jóval vonzóbbak számomra ezek a lányok, mikor az utcán sétálva a saját ruhájukban önmagukat adják, mikor úgy lépnek ahogyan akarnak és mikor úgy beszélnek ahogyan akarnak. Ez a műsor arról szól, ami ellen lobbizni kellene: ez nem volt más, mint a lányok tárgyasítása, kiárusítása és egyszínűvé tétele. Úgy tűnik, nekem mást jelent a szépség.